Radio-Lemko

Logo Radio Lemko
Kanał na YT Fanpage na FB
Grafika do audycji

Częstujcie się!

Takimi słowami nakłania czytelników do próbowania smaków Łemkowyny Grażyna Betlej-Furman – autorka książki o łemkowskiej kuchni z Ropek. Publikacja wydawnictwa Libra, z której wyglądają smakowite dla oczu kadry, zawiera kilkadziesiąt przepisów na potrawy, będące chlebem powszednim Łemków przed wysiedleniem i po powrotach na rodzimą ziemię. Znajdziecie również opowieść o sadzie Petra Swysta, Łemkowskiej Watrze, wigilijnym i wielkanocnym świętowaniu. Z autorką książki spotkaliśmy się w Ropkach, gdzie w swoim gospodarstwie agroturystycznym Swystowy Sad zorganizowała prezentację i degustację potraw. Porozmawialiśmy o Ropkach z dawnych lat i wspomnieniach dzieciństwa, smakach wyniesionych z rodzinnego domu, potraw przyrządzanych na żywym ogniu. Pozwolimy sobie sparafrazować słowa łemkowskiego zaproszenia do stołu... Włączcie, posłuchajcie, nie dajcie się prosić!

0:00
  • wywiad
  • reportaż/relacja
  • ciekawostki
  • korzenie
  • театр і фільм
  • historia
  • obrzędy
  • odzież
  • muzyka
  • autorska
  • społeczność
  • pochodzenie
  • osoba
  • recenzja
  • cerkiew
  • słuchowisko
  • język
  • dla dzieci
  • подорожнича
  • sztuka
  • życzenia
  • żartobliwa